El Nan

El Nan
El Nan

dissabte, 15 de desembre del 2012

Govern del PP: pel•lícules i realitat



Ahir vaig veure una pel·lícula, V de Vendetta, que reuneix moltes de les característiques que actualment es donen a la societat espanyola.
Un govern que amb l’excusa del be general utilitza les falsedats deixant de banda la democràcia i aplicant la llei que amb ell l’hi convé.
Aquest govern compta amb el beneplàcit dels grups de pressió habituals: financers, industrials, clero, mitjans de comunicació, etc...
Amplis sectors de la població, que de tant escoltar les mentides han arribat a creure-les. M’entrés, uns altres prefereixen anar vivint en la ficció si això no els comporta problemes, tot hi saben l’injust de la situació.
No us és familiar?
La historia del cinema ens ha donat diversos exemples de societats dictatorials, generalment molt burocratitzades, on amb l’autojustificació del compliment de les lleis, es fa “passar molta gent per el tub”, com es diu vulgarment. D’aquesta manera es van perdent parcel·les de democràcia en nom d’unes lleis que han fet els que governen hi ha qui no interessa el seu canvi.
Des de Metropolis, de Fritz Lang, fins a The Matrix, dels germans Wachowski, passant per Brazil, de Terry Giliam, Un món feliç, de Williams i Libman, o Demolition Man, de Marco Brambilla, tots aquests films han abordat el tema de societats altament estabilitzades però políticament esclavitzades.
Realment no han descobert res de nou. Plató, al segle IV abans de C., en la seva obra “La República”, ja va descriure el mite de la caverna. El problema es que moltes vegades, l’acomodament material i mental, fa que els mites es transformin en realitat i aquesta pot arribar a superar la ficció. Aleshores els homes passen a viure en una caverna intel·lectual i psicològica.