El Nan

El Nan
El Nan

dilluns, 17 de gener del 2011

Les seqüeles d’una transició mal freta encara duren

Des de divendres està de moda donar la culpa de la crisi econòmica a l’estat de les autonomies, i és per això que els dos grans partits polítics espanyols volen replantejar el model autonòmic. Em sembla perfecte. Durant la mal feta transició varen sortir autonomies com bolets. Algunes semblaven tretes d’una opereta del segle XVIII. Aleshores, els que manaven a Madrid ho van acceptar donat que això diluïa les realitats històriques de les veritables nacions de la Península Ibèrica.


Aquest invent ple d’artificialitat ja va sofrir un retrocés amb el 23-F. Cop d’estat que no va ser tan fallit com alguns diuen. Ara, tant la dreta més reaccionaria com el PSOE -al que soc incapaç de qualificar d’esquerres, però que té la mateixa visió jacobina d’Espanya-, demanen un altre redreçament del tema amb l’excusa de la crisi. Doncs som-hi. Diuen que hi ha duplicitat de estructures. I tant. Només uns exemples: els ministeris de Cultura i Sanitat no tenen cap raó d’existir quan les seves atribucions han estat transferides a les Comunitats Autònomes, o sigui que s’han de suprimir. Les Diputacions, el mateix.

Però anant al gra, com que això és una nova excusa per crear mal rotllo en contra de Catalunya (no sé per què serà que del País Basc no en parlen), ja que fem anar malament a tot Espanya, per què no ens fan fora? Seria un descans per a ells i un favor per a nosaltres, això si, potser se’ls hi acabaria la mamella a més d’un, que ara escriu amb ordinador i hauria de tornar al bolígraf o potser al llapis. Haurem d’estar pendents de les reaccions del polítics d’aquí, que ja me les imagino. De totes maneres crec que la única sortida és anar endavant, si no ho fem així ens veurem obligats a anar endarrere. El que està clar és que tal com estem no es pot continuar.

Ja és segur, pels fets, que des d’Espanya s’està buscant un xoc frontal des de fa temps. És necessari plantar cara i, si fa falta, fotre un cop de puny sobre la taula. Ja fa massa temps que se’ns estan pujant a l’espatlla, per no dir un altre cosa.