El Nan

El Nan
El Nan

dimarts, 12 de juny del 2012

Xiulades, símptomes i causes


Avui es debatia al congrés espanyol una proposició de llei per vetar les xiulades, i altres actes, en contra de l’himne d’Espanya, la bandera o institucions com la monarquia. Al final, el PP valencià, que és qui ha tingut la idea, s’ha fet endarrere. Segurament s’ha donat compte de la ridiculesa de la qüestió.
Al marge del tema de la llibertat d’expressió i de que ja coneixem el tarannà democràtic del PP, i amb això no es queden sols, particularment crec que hagés estat molt bo el que s’aprovés una llei com aquesta. Imagineu-vos un estadi de futbol ple amb 80.000 persones totes xiulant. Que hagessin fet,  identificar-les a totes? Quantes pàgines ompliria la premsa estrangera. Que dirien els telenotícies d’allà. D’altra banda, no cal xiular per demostrar el rebuig a alguna cosa. Existeixen molts gestos, i fins i tot cançons que segur que omplirien buits legals de qualsevol llei.
Són molts anys junts i patint les seves normes. És per això que saben que com que no tenen arguments per fer-ho d’un altra manera s’han de treure lleis de la màniga, per comptes d’intentar solucionar el per què de les xiulades. És el mateix cas d’un malalt que té una infecció que li provoca febre i el metge nomes li dona un antitèrmic en comptes d’un antibiòtic. O sigui, soluciona la simptomatologia però no la causa.
De totes maneres, les lleis “poden manar sobre la manera de fer de les persones, no sobre els seus sentiments”, tal i com explica el capità Renault al major Strasser a la pel·lícula Casablanca.