El Nan

El Nan
El Nan

dimecres, 24 d’octubre del 2012

La vergonyosa sentencia sobre el terratrèmol de l’Aquila



La vergonyosa sentencia que la justícia italiana ha dictat sobre el terratrèmol de l’Aquila entraria en la antologia de les sentencies, com la que fa anys va fer un jutge espanyol a favor d’un marit maltractador donat que “teniendo en cuenta que Dios creo a la mujer de una parte deleznable del hombre, su costilla, este puede disponer de ella”. Són sentencies que fan època i riure i plorar a la vegada, que entren en els anals d’una jurisprudència que molts creiem que s’havia quedat com a part integrant del “Celtiberia Show” que ens explicava en Luis Carandell al 1970. Són sentencies que fan confiar en la justícia.
Condemnar al membres de la Comissió de Gran Riscos per què no van saber predir a quina hora seria el terratrèmol de l’Aquila, és d’una incultura i prevaricació total. Tothom sap, des de primària, que hi ha fenòmens impredictibles (erupcions volcàniques, tempestes, tornados i huracans, moviments de terres, terratrèmols, etc...), tots són aspectes de la dinàmica terrestre sobre els que es poden fer prevencions en un termini més o menys ampli. Un termini que poc anar des de unes hores a setmanes, segons el fenomen, però en cap cas es pot assenyalar un moment exacte.
Alhora de fer valoracions de risc, els especialistes es basen en el anomenats precursors. Són tot una sèrie de paràmetres que indiquen que alguna cosa està passant i que pot afectar a la població. També és important, en aquest cas, el coneixement de la geologia de la zona així com la seva història sísmica.
De la mateixa manera hi ha establerts una sèrie de termes per valorar altres paràmetres: Vulnerabilitat, Perillositat, Risc Sismic, i el que es podria aplicar en aquest cas, el de Desastre, que és defineix com “la resultant de la interacció d’esdeveniments naturals i processos polítics, econòmics, socials, tecnològics....És quan la gent no és conscient de determinats perills naturals ni de les advertències dels experts i quan l’escala i magnitud del fenomen supera la capacitat d’afrontar la crisis per part de les autoritats”.
A partir d’ara, quan els polítics demanin experts per comissions de risc, estaria be que no s’hi presentés ningú. Que s’espavilin tots sols.
I a la justícia italiana l’hi deu passar el mateix que a l’espanyola, masses compromisos amb els polítics. Necessitaven un cap de turc i l’han trobat en aquest científics. És com aquells militars que arresten un camió de l’exercit perquè ha tingut un accident.